Nu există elevi care nu înțeleg matematica, există doar profesori care nu înțeleg elevul.

Profa De Mate

Pentru mine matematica e pasiune și profesie.

Numele meu e Florentina Pavăl și sunt Profa de Mate.

Cred cu tărie că menirea unui profesor este să ajute elevul să-și atingă potențialul maxim, să-și creeze propria imagine pentru că pe mine m-au marcat profesorii care au transmis stări și trăiri și nu cunoștințe, felul cum este profesorul este mai important decât ce predă el!

Mi-aduc aminte de doi profesori care mi-au marcat formarea : învățătorul, un OM blând, care a simțit potențialul din mine , “prezicând” profesia pe care o să o am pe când aveam vreo zece ani , cel de -al doilea e proful de română din liceu, de la care am preluat pasiunea și gustul pentru lectură, o persoană nonconformistă care se autoironiza și care știa că modul în care transmiti cunoștințele și căldura sufletească cu care le transmiti sunt mai importante decât cunoștințele în sine, acestea reprezintă doar efectul primelor două, și-acum , după câtiva ani mi-aduc aminte vorbele pe care mi le spunea când îmi corecta caietul de teme, în care, de dragul lui, scriam impecabil “ Sunt sigur că sufletul iți este la fel ca scrisul” .

Drumul spre facultatea de matematică a venit firesc ca efect al interesului , talentului și ușurinței cu care acumulam cunoștințe din acest domeniu , precum și al profilului real (matematică-fizică) pe care l-am urmat în liceu.

Am terminat facultatea, la 23 de ani am ajuns la catedră , au trecut multi de ani de atunci și tot cu același entuziasm merg și acum la școală . La întrebarea pe care o primesc , destul de frecvent ,”Ce meserie ți-ai alege dacă nu ai mai fi profă de mate?”, răspunsul-“profă de mate”, pentru că asta-i menirea mea !

Am colaborat, cu drag, la conceperea mai multor auxiliare școlare și am publicat probleme și articole în mai multe reviste de specialitate.

Unul dintre cele mai dragi proiecte este TikaMath.

TikaMath este un board game pentru copiii de 9-12 ani cu ajutorul căruia, distrându-se, vor învăța matematică.

TikaMath vine la pachet cu 12 lecții de matematică, fiecare dintre ele formată din trei părți:

Cele 12 lecții acoperă conținuturile propuse în programele școlare pentru clasele a 5 a și a 6 a.

Curând TikaMath 7-8, pentru clasele a 7 a -a 8 a .

Ultimele articole pe blog

De ce să învățăm matematica?

Parafrazând celebrele cuvinte ale filosofului englez de origine austriacă, Karl Popper, putem afirma că adevărata ignoranță nu este absența cunoașterii matematicii, ci refuzul de a

Cum să iubim matematica?

Încerc să răspund la această întrebare la sugestia unui prieten drag sufletului meu. La mine a fost dragoste la prima vedere! Am iubit matematica din

Ce spun foștii elevi

Loredana Păun


Pe doamna dirigintă am întâlnit-o la vârsta de 11 ani, când am început clasa a V-a. Am plăcut-o extrem de mult încă de la început, datorită feminității pe care am găsit-o în dumneaei, alături de o educație solidă, cu repere semnificative, cu grija pentru formatat nu doar mintea, ci și atitudinea, raportarea la ceilalti, încrederea în sine, și datorită faptului că matematica era obiectul meu preferat la vremea respectivă. Încă nu sunt sigură dacă pasiunea mea pentru matematică s-a datorat înclinației mele pentru științele reale sau datorită faptului că era obiectul predat de dumneaei. Ceea ce o face cu adevarat deosebită este faptul că nu este un profesor care cultivă doar inteligența si gandirea logică, ci și dezvoltarea personală a elevilor cu care lucrează. Ne-a incurajat intotdeauna să ne construim aspirații si vise și cel mai important, ne-a invățat să muncim și să luptăm pentru realizarea lor. A fost una din cele mai importante lectii de viata pe care le-am primit. Matematica s-a enumerat printre obiectele mele preferate chiar și mai tarziu, in liceu, fiindcă spre deosebire de alte materii, nu trebuia să depun prea mult efort pentru a avea rezultate bune. Era, cum obișnuiam noi să spunem-lejer. Mai tarziu am realizat că era ușor datorită faptului ca aveam un profesor extraordinar de bun. Aveam colegi de generatie care ne imprumutau caietele pentru a aduce un strop de lumina printre integrale, matrici si logaritmi. De multe ori eram capabili sa le explicăm si noi anumite rationamente, deoarece am ajuns sa stapanim foarte bine notiunile predate de dumneai. Când am decis că voi urma facultatea de medicină, atenția mea s-a mutat în sfera altor obiecte, mate ramânând doar o pasiune nematerializată. Imi amintesc că la inceputul clasei a douăsprezecea, doamna dirigintă a discutat serios cu noi toți, ne-a intrebat ce planuri de viitor avem și împreună am întocmit niște direcții pe care urma să le parcurgem de-a lungul celui mai greu an de liceu. Fiind un profil de matematică-informatică, trebuia să sustinem proba obligatorie la mate (nivel M1, spaima oricarui licean). Mi-a spus ca așs putea obțtine nota 10 la proba respectivă, dacă imi dau interesul. Mi s-a părut irealizabil, in conditiile în care eu eram cufundată până la coate în cărtile de biologie si sub nici o formă nu aveam timp pentru matematica (si oricum, la ce aveau sa-mi foloseasca mie toate notiunile acestea daca eu urma sa dau la medicina?) si imi aduc aminte ca in sinea mea mi-am spus :“profa asta are o parere mult prea bună despre mine”. Zece luni mai tarziu, am obținut nota 10 la examenul de bacalaureat. Aprecierea si respectul pe care i le port sunt infinite.

Andrei Crețu

Florentina Pavăl este persoana care a avut cea mai mare contribuție la drumul pe care mi l-am ales în viață, persoana care a reușit să mă scoată din “carapacea” în care mă ascundeam și să mă facă să am încredere în forțele proprii. Este un profesor care a văzut în mine un talent de care eu încă nu eram conștient și m-a ajutat nu doar să-l descopăr , ci m-a și ambiționat să dau tot ce e mai bun din mine pentru a-l scoate în evidență. M-a învățat că cel mai important lucru, atunci când îmi doresc ceva cu adevărat, e să nu renunț până nu-l obțin. Am păstrat această învățătură foarte aproape de inima mea, mi-a călăuzit pașii în momentele în care simțeam că nu mai pot.

Oana Blanariu

Nu mi-ar ajunge decât un ziar tiparit zilnic pentru câte aș avea să scriu… Spun doar că a fi OM e lucru mare, iar la dvs se reflectă asta prin tot ceea ce faceti, fie profesional, fie prin respectul pe care vi-l purtăm si recunostința , care va fi eternă. Ati schimbat viata mea, a familiei mele si a altor zeci de copii. Tatăl meu nu a plâns decât la nașterea mea, iar prin ceea ce ați făcut din mine în mai puțin de un an, în doar câteva luni, l-a făcut să plângă 2 zile incontinuu. Adevărata performanță se vede si prin mine, pe multi copii i-ati facut OAMENI, doar ca la mine a fost potențialul pe care nu a avut cine să-l cultive până la dvs, iar a aduce la o notă aproape de 10 la un examen atât de dificil un copil care nu știa decât niste simple operatii dupa terminarea unui colegiu, mă face sa mă inclin si să scriu cu regret că nu vă voi putea multumi niciodată îndeajuns. Vă iubesc, vă mulțumesc și-mi pare rău că nu mi-ați fost profesor si la facultate.