De ce să învățăm matematica?

Parafrazând celebrele cuvinte ale filosofului englez de origine austriacă, Karl Popper, putem afirma că adevărata ignoranță nu este absența cunoașterii matematicii, ci refuzul de a o dobândi. Precizez că Popper a studiat de fapt, matematica și fizica la Universitatea din Viena ca, apoi să obțină un doctorat în psihologie.🤪

Pentru mulți dintre noi, nu sunt relevante cunoștințele acumulate ușor sau cele banale, ci acelea care aduc noutatea, care te provoacă!

Să-ți dovedești ție însuți că poți, este una dintre cele mai plăcute recompense pe care poți să ți le oferi. De ce să mă înscriu la cursa de 10 km dacă aș putea s-o termin pe cea de semimaraton (vorbesc din propria –mi experiență) ?🏃‍♀️

Nu e importantă vârsta la care te apuci să înveți, oricând poți începe ceva nou! Atunci când ai o relație bună cu tine însuți, poți învăța orice!

În școală n-am făcut deloc engleză. Am avut doar ore de franceză și germană.

M-am apucat de învățat engleză , după ce m-am hotărât să particip la un curs de două săptămâni, în Cipru.

Lucrurile s-au petrecut aproximativ așa: caut într-o seară într-o listă de cursuri și găsesc unul care mă tentează, dau să mă înscriu și văd prețul😲 (1700 euro), prea mult ( îmi zic!), caut altă variantă și o găsesc, o bursă oferită de o agenție europeană. Nu stau mult pe gânduri , mă înscriu.

Peste câteva zile vine surpriza, fusesem admisă ( mă alint acum, nu a fost chiar neaștepată admiterea). Abia atunci m-a cuprins ( puțin ) panica; ce mă fac, nu știu engleză.

Știi cum se spune că nu poti opri valurile, însă poți învăța să navighezi🏄‍♀️ așa că , m-am apucat de învățat. Nu vă spun programul încărcat de lucru pe care-l aveam atunci, vă spun doar timpul de care dispuneam: aproape un an de zile până la curs.

Am găsit cărți, cd-uri, am luat și câteva ore în particular. Recompensa nu s-a lăsat așteptată; plăcerea și satisfacția pe care le-am simțit văzând că mă descurc să întrețin o conversație a meritat tot efortul depus.

A venit și validarea celorlalți: niște colegi, români, aflați la curs mă roagă la un moment dat “Vorbește tu în numele nostru, că știi mai bine engleză!” sau o colegă din Polonia care m-a întrebat de câți ani învăț engleza, că mă descurc mai bine decât ea, care a început s-o învețe cu 4 ani în urmă.

Nu vă închipuiți acum că vorbeam fluent sau corect gramatical! Mă întelegeam perfect cu rușii și bulgarii aflați la curs. 🤣Vorbeau la fel de prost ca și mine!🤣🤣 Și ca să vin în sprijinul afirmației anterioare vă povestesc un ultim episod amuzant.

Sun cu câteva zile înaintea plecării, să rezerv o cameră la un hotel în Larnaca, vorbesc la telefon, evident … în engleză. La sfârșitul convorbirii persoana de la celălalt capăt al firului mă întreabă politicos “You are from France?”. 🤣Imaginați-vă acum cât de bine vorbeam engleza!

Gata cu poveștile! Acum o listă cu 20 de răspunsuri (ordinea e întâmplătoare) la întrebarea din titlu:

1. Dezvoltă gândirea logică;

2. Oferă independență în gândire;

3. Dezvoltă intuiția (pentru a rezolva unele problem de geometrie sau analiză , la început intuiești soluția și apoi scrii șă vezi dacă îți iese ceva);

4. Dezvoltă creativitatea (trebuie să fii creativ ca să îmbini definițiile, axiomele și teoremele necesare în anumite probleme);

5. Dezvoltă imaginația și fantezia (de fantezie e nevoie ca să îți imaginezi : numere prietene, numărul de aur, șir mărginit, șir convergent, rădăcină pătrată , corp, inel, grup, triunghi șchiop (scalen), numere complexe, numere raționale, fracții ordinare, unghiuri corespondente etc);

6. Dezvoltă atitudinea critică;

7. Dezvoltă capacitatea de analiză;

8. Dezvoltă capacitatea de sinteză;

9. Te învață să fii atent la detalii;

10. Te învață să fii ordonat;

11. Te învață să fii focusat pe un subiect;

12. Te învață să găsești soluții (la probleme de matematică pentru început, la probleme de viață apoi);

13. Antrenează memoria;

14. Contribuie la creșterea stimei de sine;

15. Te ajută să iei note mari😃;

16. Îmbunătățește relația cu părinții 🤗;

17. Te ajută să promovezi examenele (evaluare, bacalaureat, admitere etc);

18. Îți vei ajuta prietenii la teme;

19. Vei avea acces la o carieră în domenii diverse( programare, finanțe, jocuri video, arhitectură, proiectare, statistică, bioinginerie etc)

20. Îți vei ajuta copiii la teme😉.

Leave a Comment

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *